Intressanta konstutställningar i sommar

Det finns det ett stort utbud av intressanta konstutställningar att besöka i Sverige under sommaren. Under sommaren 2017 rekommenderas särskilt Wanås Konst, Textilmuseet i Borås och Moderna Museet i Stockholm.

Wanås Konst, SculptureMotion

Wanås, med 20 minuters bilfärd från Hässleholm i Skåne, är en underbart vacker vildvuxen park där det insprängt i naturen går att finna ett sjuttiotal permanenta konstverk. De flesta av dessa verk har skapats specifikt för platsen. Utöver skulpturparken finns även en konsthall, ett medeltida slott, ett ekologiskt jordbruk och sedan våren 2017 även Wanås Restaurang Hotell. Wanås Konst har sedan starten 1987 bjudit in både nordiska och internationella samtidskonstnärer att delta i årliga skulpturutställningar.

Årets utställning med titeln SculptureMotion har vernissage 7 maj. Skulptur leder lätt tanken till något stillastående och statiskt men med SculptureMotion har Wanås Konst bjudit in sex svenska, nordiska och internationella konstnärer att undersöka rörelse; skulptur i rörelse och verk som inbjuder till handling. Utställningen utgår från koreografen William Forsythe och hans koreografiska objekt som visas för första gången i Sverige.

Textilmuseet i Borås, Faig Ahmed

Den internationellt erkände azerbajdzjanske konstnären Faig Ahmed som har representerat sitt land på Venedig biennalen två gånger, har just nu en stor utställning på Textilmuseet i Borås. Utställningen med vernissage 6 maj 2017 pågår till 24 september. Faig Ahmed utforskar mönster och symboler i orientaliska mattor och formar om dem till nya berättelser. Hans arbete utmanar vår syn på hantverk, tradition och konst. Inspirerad av en vistelse i Sverige under 2016 har han vävt ihop nordiska och orientaliska symboler och skapat dramatiska installationsverk som tar över hela rum.

Moderna Museet i Stockholm, Marie-Louise Ekman

Moderna Museet har under sommaren 2017 en stor separatutställning med konstnären, dramatikern och filmaren Marie-Louise Ekman. Marie-Louise Ekman har som konstnär arbetat med många tekniker och material så som måleri, skulptur, affischer, scenografi och skämtteckningar. Hennes konst rör ofta frågor kring relationer, identitet och sexualitet; vardagens många gånger absurda spel målad i bjärta färger.

Marie-Louise Ekman rör sig fritt mellan måleri, film och teater. Med en önskan att visa hela hennes konstnärskap och register visas därför förutom måleri även inslag från hennes arbeten inom film och teater. Utställningen pågår från den 17e juni till och med den 17e september.