Konstnärerna att ha koll på inom grafisk design

Paul Rand

Paul Rand var en amerikansk grafisk designer som föddes år 1914 Brooklyn, New York City. Han har gått på ett antal olika skolor, som till exempel Parsons The New School for Design, Pratt Institute och Art Students League of New York. Han var även professor i grafisk design på det kända och framgångsrika universitetet Yale. Rand var självlärd inom design och konst. Han studerade som ung Cassandres och László Moholy-Nagys verk i europeiska tidningar. Några av Rands mest kända verk är loggorna för bland annat UPS, ABC, IBM samt Yale.Paul Rand dog 1996, 82 år gammal, men hans verk lever fortfarande kvar. De flesta företagen har faktiskt fortfarande kvar de loggor som han designade för dem.

Milton Glaser

Minst ett av Milton Glasers verk har i princip alla sett. Han var nämligen den person som skapade den mycket kända loggan ”I <3 NY”, som alla turister som har varit i New York City köper. Andra städer gör även liknande saker, så som ”I <3 LV” (Las Vegas) etc. Så Glaser har verkligen haft en stor inverkan på turistkulturen och världen generellt sett. Glaser studerade vid Academy of Fine Arts i Bologna, Italien. Han grundade 1968 en tidning vid namn ”New York Magazine”, en väldigt känd tidning som handlar om livet, politiken och kulturen i New York.

Rob Janoff

Rob Janoff är troligtvis inte ett namn som ringer en klocka, men det kan argumenteras att ett av hans verk är det mest kända i hela världen. Rob Janoff är nämligen mannen bakom loggan för världens mest framgångsrika samt rikaste företag i hela världen, Apple. Alla känner igen den tidlösa, simpla och eleganta Apple-loggan, som man kan finna på alla Apples produkter. Janoff designade Apples logga på enbart två veckor. När han fick uppdraget att designa loggan tänkte han för sig själv; Ifall företaget heter Apple, varför inte göra loggan till just det? Ett äpple. Idén om att ta bort en bit från äpplet så att det ser ut som någon ätit av det, kom senare. Han tyckte att loggan behövde aningen mer karaktär, och detta fyndiga val är även en sorts ordvits. ”Bite” på engelska betyder bett på svenska, och uttalas likadant som teknologitermen ”byte”, vilket är en måttenhet. Designen av en logga som har varit i bruk så länge, och som troligtvis inte kommer ändras på många år med tanke på att den är graverad i alla Apples produkter, gör honom till en av de viktigaste namnen inom grafisk design i våran tid.